16 Kasım, 2017

MİRASIN HÜKMEN REDDİ DAVALARINDA ÖZEL YETKİ


MİRASIN HÜKMEN REDDİ DAVALARINDA ÖZEL YETKİ

I. GİRİŞ:

Bu makalemizde özel yetki gerektiren bir dava türü olan mirasın reddi davalarında özel yetki konusunun hukuki dayanağını ele alacağız.

II. BORÇLAR HUKUKUNA GÖRE ÖZEL YETKİ GEREKTİREN DURUMLAR:

Hukukumuzda vekâlet ilişkileri 6098 sayılı TBK’nda düzenlenmiştir. Vekâletin kapsamı da bu yasanın 504’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça;

  1. Dava açamaz,
  2. Sulh olamaz,
  3. Hakeme başvuramaz,
  4. İflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez,
  5. Kambiyo taahhüdünde bulunamaz,
  6. Bağışlama yapamaz,
  7. Kefil olamaz,
  8. Taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
Bütün bunlar için vekilin vekâletnamesinde özel yetki olması gerekmektedir.

III. MİRASIN HÜKMEN REDDİ DAVALARINDA ÖZEL YETKİ:

Vekâletnamede özel yetki gerektiren bir diğer durum ise mirasın reddi ve mirasın hükmen reddi davalarıdır. Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet Ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 39/II maddesi Mirasçının mirası reddetmesi halinde, sulh hakimince düzenlenecek bir tutanakla reddeden mirasçının açık kimliği belirlenir ve ret beyanı mirası reddedene veya istem, bu konuda yetkisi olan vekil tarafından yapılmış ise vekiline imza ettirilip, hakim ve zabıt katibince imzalanır. Vekilin vekaletnamesi bu tutanağa eklenir.” hükmünü içermektedir.

Bu maddede geçen “istem, bu konuda yetkisi olan vekil tarafından yapılmış ise” ibaresi ile mirasın reddi işlemini yapan avukatın vekâletnamesinde özel yetki olması gerektiği tespit edilmiştir. Mirasın hükmen reddi davaları da bir tür mirasın reddi işlemi olduğundan mirasın reddi davasını açan avukatın vekâletnamesinde mirasın reddine ilişkin özel olarak yetki tanınmış olduğunun araştırılması gerekmektedir. Nitekim İzmir Bölge Adliye Mahkemesi mirasın hükmen reddi davalarında avukatların vekâletnamelerinde özel yetki bulunup bulunmadığına bakmakta ve özel yetki bulunmayan vekâletname ile açılmış olan mirasın hükmen reddi davalarında verilen ilk derece mahkemesi kararın kaldırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder